Securifi Almond – Usor de instalat, usor de folosit [REVIEW]

de: Radu Neagu
17 06. 2013

Securifi Almond este numele unui router produs de Securifi, un router care, dupa cum spune si producatorul, este „creat pentru fiinte umane”. Aceasta mentiune de marketing pare destul de interesanta si de… realista. Almond promite sa fie un router usor de configurat, iar touchscreen-ul instalat dovedeste veridicitatea acestei afirmatii.

Almond mai detine si capabilitatea de a functiona ca un repeater, adica poate distribui semnalul de la alt router wireless, in cazul in care aria de acoperire a ultimului este foarte mica. Un exemplu sunt cladirile de birouri sau chiar acasa, unde in curte este posibil sa nu aveti semnal wireless de la un router mai ieftin. Chiar daca routerul central este pozitionat corect, in centrul biroului sau al casei, factori precum interferente radio sau pereti foarte grosi ori cu izolatie anti-incendiu pot fi depasiti folosind functia Repeater a acestui dispozitiv.

Design

Probabil nu ati auzit foarte multe de Securifi, adevarul este ca prima data cand am auzit de ei a fost la CES 2013, cand au prezentat un alt model de router care nu este inca disponibil pe piata – despre acesta insa vom vorbi intr-un articol viitor. Motivul pentru care prezinta un interes deosebit este faptul ca detine un touchscreen prin care i se poate configura orice functie. Practic, nu mai avem nevoie de un PC, de CD-uri de instalare sau de alte metode de conectare.

Securifi se lauda ca Almond este primul router cu touchscreen de pe piata. Asa si este, insa nu este singurul producator care a venit cu ideea. D-Link DIR 865 este tot un router cu touchscreen anuntat in cadrul CES 2010, dar acesta nu a mai vazut insa lumina zilei, dupa ce producatorul a decis ca piata nu are nevoie momentan de astfel optiuni pe un router. Pretul D-Link DIR 865 era de asemenea destul de mare din cauza touchscreen-ului, situatie care s-a mai remediat intre timp odata cu avansul tehnologic.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Securify Almond/”/]

Design-ul este spartan, simplu, insa foarte practic. Forma este putin neobisnuita, insa in spatele design-ului se ascund o serie de facilitati interesante. Pe una din laterale se afla touchscreen-ul cu o diagonala de 2,8 inci si o rezolutie de 320×240 pixeli, folosit pentru optiunile de configurare. In partea din spate se regasesc un port WAN pentru conexiunea la internet, doua porturi LAN pentru conexiunea cu PC-ul prin cablu, un buton de reset si conectorul de alimentare. Design-ul interesant permite in primul rand racirea foarte buna, iar daca marginile erau ceva mai mari ar fi permis si ascunderea mufelor cablului de retea.

Specificatii

Segmentul de specificatii este desigur de nelipsit. In tabelul de mai jos veti gasi toate elementele de care aveti nevoie pentru a il putea compara cu alte modele:

[table id=170 /]

Meniu si Setari

Am fost surprins in mod foarte placut cand am regasit pe router o interfata similara cu cea intitulata Metro de pe Windows Phone 8 sau Windows 8, insa un element important de care trebuie sa tinem cont este faptul ca ruleaza un sistem de operare bazat pe Linux. Nu este necesara asadar nici o asociere cu sistemul de operare de la Microsoft, confuzie pe care am vazut ca au facut-o destul de multi in cazul acestui produs. Interfata este simpla si usor de utilizat si este prezenta atat pe touchscreen, cat si pe ecranul computerului la care este conectat.

Pe ecranul de 2,8 inci, meniul este adaptat pentru a putea fi folosit cat mai usor. Trebuie sa recunosc ca am fost tentat sa configurez setarile de retea direct de pe ecranul router-ului si am facut-o cu ceva greutate din cauza dimensiunii sale reduse. Am uitat insa ca sub el am la dispozitie un creion pentru ecranul rezistiv, cu care setarile se pot realiza extrem de rapid si de usor. Practic, orice utilizator poate configura router-ul fara a mai fi nevoie sa il conecteze la un PC, lucru ce mi s-a parut extrem de util.

Meniurile sunt complexe si detin informatii complete despre setarile obisnuite pe care le facem pe un router. Interfata este fluida, putem trece cu usurinta de la o optiune la alta, managementul functiilor fiind foarte comod si usor de inteles. Exista chiar si un buton numit Add Device, care iti arata SSID-ul placii wireless precum si parola de WiFi, in special pentru utilizatorii care nu au o experienta tehnica de retelistica. Meniul principal este impartit pe desktop in doua grupe de setari, cele Basic si cele Avansate, al doilea fiind destinat utilizatorilor cu ceva experienta.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Securifi Almond Meniu/”/]

Mi-a placut faptul ca exista optiuni de Port Forwarding si Virtual Server, a caror aplicabilitate este apreciata de un utilizator mai avansat. Almond detine si optiuni de routare statica, DMZ (Demilitarized Zone) un mod prin care permite unui dispozitiv cu un anume IP sa nu aiba filtrari sau restrictii si chiar si un filtru de continut unde se pot bloca anumite site-uri web dupa adresa completa sau chiar cu ajutorul unor cuvinte cheie. Astfel, cei mici pot fi limitati de router pentru a nu putea accesa materiale pornografice, site-uri ce pot contine alte materiale ofensatoare sau chiar sa downloadeze programe daunatoare PC-ului.

Fiind un router Linux, detine si o consola unde se pot introduce comenzi catre acesta. Din pacate, manualul de utilizare nu precizeaza atat de multe in acest sens, insa aici poate interveni si butonul de Support aflat in dreapta jos a paginii principale, prin care se poate trimite un email serviciului de suport al routerului.

Performanta

Aceasta este probabil unul din factorii cei mai importanti dupa care eu personal as achizitiona un router. Pe de alta parte, un utilizator mai putin cunoscator il va cumpara si dupa ce se va interesa de performanta acestuia. Placa de retea cu care a fost efectuat testul a fost un Intel Wireless 6300 802.11n. Am testat mai multe scenarii pentru a oferi o perspectiva asupra vitezelor de transfer in mai multe situatii probabile.

– Laptopul a fost conectat direct la router prin cablu gigabit.

– Laptopul a fost conectat la router prin WiFi (2.4 GHz / 802.11 n) la o distanta de 2m si respectiv 6m cu un perete despartitor pentru a crea interferenta.

– A fost folosit si pe post de repeater tot la o distanta de 6m fata de router, cu un perete despartitor.

Mentionam ca folosim o conexiune de internet de 100 Mbps si am efectuat testele initiale direct pe placa de retea a PC-ului, valorile de download fiind maxime, iar cele de timp de raspuns minime.

[table id=176 /]

Concluzii

Nu credeam ca existenta unui ecran extern de pe care se pot face configurarile sa fie atat de utila. Adevarul este ca, probabil, dupa ce voi renunta la acest produs mi se va parea cel putin „complicat” sa accesez router-ul prin PC, asta dupa ce reconfigurez adresa placii de retea pentru a fi vazut. Pot adauga dispozitive foarte rapid, pot reporni routerul, ma pot uita la conexiuni sa vad care nu sunt active si care este motivul, toate acestea fara sa am PC-ul pornit. Pe de alta parte, cei care au router-ul in alta camera, la intrarea in casa/apartament sau in alt birou, vor gasi aceasta functie si mai utila.

Functia Repeater functioneaza neasteptat de bine. Ma asteptam sincer la timpi de raspuns mai mari si la o viteza mai mica de transfer. Daca are insa in spate un router performant, atunci Securifi Almond se descurca excelent. Configurarea acestuia ca repeater este de asemenea extrem de simpla si recunoaste mai multe tipuri de routere, practic aproape tot ce se gaseste pe piata la ora actuala.

Pretul acestuia este de 449 lei si poate fi gasit la e-acumulatori.ro urmand linkul respectiv. As putea sa fiu carcotas la capitolul acesta si sa spun ca sunt si altele mai ieftine, nu as fi insa deloc corect. Nu exista altele mai ieftine, pentru ca Securifi Almond este singurul router cu ecran touchscreen de pe piata. Asadar, pretul este perfect justificat. Capitolul la care as putea sa fiu totusi carcotas este faptul ca nu detine o conexiune LAN de tip Gigabit. Transferul de fisiere intre PC-urile din retea ar fi fost mult mai rapid. Aceasta este probabil singura functie care ar fi putut fi implementata cu o diferenta insesizabila de cost. Alte elemente de genul frecventelor de 5 GHz sau al unor viteze mai mari ar fi fost un moft. In concluzie, Almond este un produs de exceptie atat prin performante, cat si prin ecranul touchscreen.